mandag 19. oktober 2009

Restaurantbransjen.

Restaurantbransjen.
Utdannelse:

I denne bransjen så har du mange muligheter. Innen denne bransjen jobber både servitører, kokker bartendere , hovmestere og vinkelnere. Du kan for eksempel jobbe i: Vertshus, Kro, Restaurant/ Gourmetrestaurant, Bar, Kafeteria/ Kafè og Kantine.

For å bli kokk må du gå: Vg1: Restaurant og matfag.
Vg2: Kokk og servitørfag.
Og to år i læra.

For og bli servitør må du gå: Vg1: Restaurant og matfag.
Vg2: Kokk og servitørfag.
Og to år i læra.

For å bli hovmester må du gå det samme som servitørene deretter må du ta allmenn påbygg og etter det kan du gå videre på høgskole.

For å bli bartender kan du gå samme linje som servitørene, det finnes også mange kveldskurs som man gå på. Det finnes også private skoletilbud for opplæring av bartendere.

Vinkelner: * Vg1 - Restaurant- og matfag
* Vg2 - Kokk- og servitørfag
Opplæring i bedrift over to år gir deg fagbrev i servitørfaget.
Det finnes også utdannelsesinstitusjoner som tilbyr sommelierfaget.
Vinkelner.

Hvor man kan jobbe:

Vertshus: Denne betegnelsen brukes for serveringssteder som ligger ved en vei. Det blir servert både kald og varm mat og alkoholfrie og alkoholholdige drikker.

Kro: Det er en betegnelse på et serveringssted med det samme tilbud som taverna og vertshus. Disse kan også ha rom som er til leie for de som vil overnatte. Kro er mye brukt i Danmark, for et spisested med hjemlig og god tradisjonsmat.

Kafè: Det er et serveringssted som selger kaker, smørbrød, varm mat, kalde og varme drikker alkoholholdige som øl og vin og alkoholfrie drikker.

Kafeteria: Dette er et serveringssted med en enklere meny enn en kafè.

Restaurantene: Varierer mye både i størrelse og kvalitet på innredning, meny og drikkevarer. Der er det vanlig med servering ved bordene. Det serveres mat og drikke, og restaurantene har som oftest alle rettigheter dvs lov til og å servere alle typer alkoholholdige drikker.

Gourmetrestaurant: Dette er et serveringssted som serverer mat av høy kvalitet. I tillegg har disse restaurantene et godt utvalg av viner.

Hurtigmatsrestaurant: Disse selger både varm mat, kald mat og varme og kalde drikker. Gjestene kan noen steder forsyne seg selv fra en disk, andre steder blir det servert. Disse har også salg av mat som man kan ta med seg.

Kantine: Vi kantiner i større bedrifter, militærleire og institusjoner som et serveringssted for de ansatte, soldatene og beboere. Mattilbudet varier fra enkle kaker, rundstykker og smørbrød til varme middagsretter. Man får også drikker som mineralvann, juice, melk, kaffe og te.

Bar: I Norge blir denne betegnelsen brukt om et serveringssted som selger både alkoholholdige og alkoholfrie drikker. På de fleste barer kan man også få servert noe å spise.

Hva går jobben ut på?

Kokk: En kokk lager mat til gjester, også anretter de maten på tallerkener før servitørene bærer de ut til gjestene. De holder kjøkkenet rent. Det er viktig at uniformen alltid er ren, rett og slett ha god hygiene.

Servitør: De tar bestillinger, server mat, de må være blide og omgjengelige, de dekker og pynter bord Istandsetter alle typer lokaler for ulike arrangementer, tilberedning av retter ved gjestens og oppfølging av gjestene gjennom hele måltidet.

Bartender: De står i barer, puber og restauranter. Bartendere serverer øl, vin, drammer, shots og drinker i tillegg til alkoholfritt for de som ønsker det.

Vinkelner: Har ansvaret for og finne fram til og servere vin, særlig på de bedre restaurantene. Vinkelneren har god kjennskap til hvilke viner som passer til hvilken type mat og vil normalt ha ansvar for vinkjelleren.

Hovmester: Hovmesteren har som oppgave å ha oppsyn med serveringen og at gjestene får den servicen de trenger for og nyte måltidet. De jobber i spisesalen i restauranten eller hotell. De viser og gjestene til bordene sine.

Hvem passer for jobben:
De som passer for disse yrkene er jo de som interesserer seg for faget. Så de fleste kan ta en utdannelse innen disse fagene. Man må regne med at man står og går mye, så det er ikke et yrke for de som sliter med rygg, nakke og knær.

Arbeidstider, lønn og andre goder:
Det er helt greie arbeidstider, men bakere står gjerne opp tidlig og er ikke ferdig før utpå dagen, mens bartendere jobber Som regel på kveldstid og er ikke ferdig før sent. Kokker har varierte arbeidstider som fra morgen til kveld. Det kommer helt an på hvilke skift de har. Vinkelnere jobber på ettermiddagen- kvelden. Mens servitørene jobber som kokkene.

Lønnen er helt grei. Som hovmester og servitør tjener du: 22 680kr. Pr. Mnd.
Som kokk er lønnen helt avhengig av hvor man jobber, men gjennomsnitts lønnen er på 23 000kr- 28 000kr.
Bartender: Lønnen ligger på ca. 140Kr timen. Det kan være andre tillegg og andre goder er tips.
Vinkelner: Lønnen varierer etter arbeidsplass, ansiennitet og hvilken tid på døgnet du jobber. Driks 20-10%. Men driksen varierer fra arbeidssted til arbeidssted.
Man får 10-20 % tips av regningen.

Fordeler og ulemper ved dette yrket:

Fordeler:
Man møter mange forskjellige mennesker.
God lønn.
Man har muligheter til og jobbe mange forskjellige steder.
Man kan jobbe innen og utenlands.


Ulemper:
Man må jobbe sene kvelder.
Man må jobbe i helger og helligdager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar